Pedodonti veya pediatrik diş hekimliği olarak da adlandırılan çocuk diş hekimliği 0 ile 13 yaş grubu arasında bulunan çocukların daimi ve süt dişlerinin sağlıklı bir biçimde korumayı, travma, çürük ile kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu yaş grubunda bulunan çocukların dişlerinde oluşturduğu sorunları gidermeyi, iyileştirmeyi amaçlayan bir anabilim dalıdır.
Koruyucu önlemleri içerisine alan Pedodonti diş hekimliği dalı, çocukların ağız ve diş sağlığını, çene ve yüz bölgesi gelişmelerini takip etmekte, gerektiğinde tedavi uygulamakta ve bunu bebeklik çağından itibaren devam ettirmektedir.
Bebek, çocuk ve gençlerin bu dönemlerde ağız ve diş sağlıkları için gerekli olan tedavileri ve önleyici her türlü işlemleri, koruyucu uygulamaları Pedodontistler özenle gerçekleştirmektedirler.
Detaylı Bilgi Alın
Çocuk Diş Hekimliği Uygulama Alanları Nelerdir?
Çocuk diş hekimliği alanında uygulanan bazı tedavileri sıralayacak olursak şu şekilde olur;
- Ağız ve diş bakımı,
- Beslenme önerileri,
- Çocuklara özel protezler,
- Diş çekim işlemleri,
- Diş çürüğü için koruyucu ve önleyici uygulamalar,
- Diş travmalarının tedavisi için uygulamalar,
- Endodontik tedaviler yani kanal tedavileri ve ampütasyonlar,
- Kötü ağız alışkanlıklarını yenmeye yönelik olan tedaviler (parmak emme, tırnak yeme, dudak ısırma vb.),
- Süt dişleri ve genç sürekli dişlerde restoratif tedaviler yani dolgular ve yer tutucular.
Çoğu aile çocuklarını aile dişçilerine yahut sıradan bir diş hekimine götürürler. Bazı aileler ise daha ekstra sayılan ve özel olarak tedaviye ihtiyaç duyan çocuklarını Pediatrik diş hekimlerine götürürler.
Çocuk Diş Hekiminin Nasıl Çalışır?
Pediatrik Diş Hekimler dediğimiz Çocuk Diş Hekimleri kendilerine has niteliklere sahip hekimlerdir.
Küçük çocukların daha özel bir yaklaşıma ihtiyacı oldukları için onlara daha nazik bir tedavi ve eğitim sunarak, özel ihtiyaçlarını ve engeli bulunan genç hastalarını daha doğru bir şekilde tedavi edebilirler.
Pediatrik diş hekimlerinin diğer diş hekimlerine kıyasla daha fazla özen göstermeleri gereken görevleri vardır.
Pediatri diş hekimleri, nazik tedaviye ihtiyaç duyan çocukların, özel ihtiyaçları ve engeli bulunan çocuk ve gençlerin tedavisinin üzerinde durarak bu konularda eğitim gördükleri öğrenim programından mezun olurlar.
Diş hekimliği okulunu bitirdikten sonra 2 ila 3 yıllık arasında gerçekleşen bu program, hastanelerde, genele göre ağır olan diş tedavilerine ihtiyaç duyan çocuklarla ve acil durum zamanlarında çalışmayı kapsayan bir programdır.
Ortodontik diş düzeltme yöntemlerini de öğrenen Pediatrik diş hekimleri, Pediatri alanındaki uzman hekimlerle ve genel diş hekimleri ile irtibat halinde çalışmaktadırlar. Pediatrik diş hekimlerine, pediatri uzmanları ve genel dişçiler seçtikleri hastaları yönlendirirler.
Geneli kapsamasa da bazı pediatrik diş hekimleri, çocukları ilgilendiren alanlarda ağız sağlıklarında yaşanacak sorunları önlemek amaçlı yeni ve daha iyi çözümler ve yöntemler geliştirmek için araştırmalarını ve bu konuda yapılmakta olan araştırmaları yürütmek için hastanelerin eğitim tesislerinde çalışmaktadırlar. Bazıları da bununla beraber diş hekimliği fakültelerinde öğrencilere ders vermektedirler.
Çocuk Diş Hekiminin Özellikleri Nelerdir?
Genel diş hekimlerinde ve diş kliniklerinde olduğu gibi Pediatrik diş hekimleri yani çocuk diş hekimleri de ilk olarak hastalarının ağız ve diş sağlığına, olası hastalıkların önlenmesine, bunların tedavisine ve diş çürümelerine odaklanmaktadır.
Çocukların diş sağlıklarının korunması ileriki yaşlarında karşılaşacakları olası sorunları önleyeceği için onlara en iyi nasıl tedavi sunacakları konusunda ailelerini ve diğer diş profesyonellerini eğitmektedirler.
Pediatrik diş hekimlerinin en önemli özelliklerinden biri de çocuk ve genç hastaları ile aralarında bir güven inşa etmeleri ve bu yaş grupları arasındakilere gerekli prosedürleri açıklamada uzman olmalarıdır.
Bu yönde araştırma yapan kurumlardan biri pediatrik diş hekimlerinin çocuk ve genç hastaları ile iletişim kurma konusunda kullandıkları bazı yöntemleri paylaşmıştır ve bunlardan bazıları şu şekildedir; pozitif destek yani hastaların yerinde durarak yönergeleri takip edip uslu durmaları konusunda onları teşvik etmeleridir.
Anlat, göster ve yap ise pediatrik diş hekiminin uygulayacağı tedaviyi anlayacağı bir dil ile çocuğa açıklaması, nasıl uygulanacağını yine anlayacağı basit bir yöntem ile göstermesini ve sonunda prosedüre başlamasını içerir.
Son olarak ton yöntemi de, güven inşa etme konusunda ve yapılan randevunun gizemli tarafını yok etme amacıyla pediatrik diş hekiminin daha arkadaş canlısı bir tavır ile yaklaşması ve yatıştırıcı bir ton ile iletişim kurmasıdır.
Çocuk Diş Hekimi Hangi Yaş Gruplarına Bakar?
Pediatri uzmanları gibi doğumlarından üniversite çağlarında olan çocuk ve gençlere kadar tedavi edebilen Pediatrik diş hekimleri, bir sağlık problemi nedeni ile genç yaştaki bir hastanın hastanede tedaviye ihtiyacı olduğu durumlarda, bu durum için uzman tek kişi sayılabilirler.
Pediatri uzmanları gibi doğumlarından üniversite çağlarında olan çocuk ve gençlere kadar tedavi edebilen Pediatrik diş hekimleri, bir sağlık problemi nedeni ile genç yaştaki bir hastanın hastanede tedaviye ihtiyacı olduğu durumlarda, bu durum için uzman tek kişi sayılabilirler.
Pediatrik diş hekimleri 18 yaşını geçen ve özel ihtiyaçları olan hastalarla da ilgilenebilirler çünkü hastanın özel uygulamalarını, prosedür için gerekenleri ve tedavisi ile ilgili gerekliliklerini ve tedavi geçmişini bilen kişidir.
Neden Pediatrik Diş Hekimi Tercih Edilmelidir?
Neden Genel diş hekimleri değil de Pediatrik diş hekimlerinin tercih edilmesi konusuna gelirsek, genel diş hekimlerinin tümü fakültelerinde pediatri uzmanları tarafından eğitim görürler.
Bazen bazı durumlarda genel diş hekimleri küçük çocukları tedavi etme konusunda, onlarla ilgilenme ve çocukluk dönemlerinde yaygın olan dişe yönelik ihtiyaçlarını gidermede diğer hekimlere göre daha rahat hissedebilirler.
Ancak bazen ise genel diş hekimi küçük çocukları tedavi etme konusunda yahut özel ihtiyaçları bulunan bir çocuğu tedavi etmede rahat hissedemeyebilir. Bu durumlarda ise hastasını pediatrik diş hekimine yönlendirmesi gayet normal bir durumdur.
Genel diş hekimlerinin uyguladığı prosedürleri gerçekleştiren pediatrik diş hekimleri özel eğitimleri sayesinde de birçok zor görülen davranış problemleri ile başa çıkabilmektedirler.
Çocuklar yetişkinlere göre dişçiye gitmeleri gereken durumlarda daha farklı davranmaktadırlar.
Çocuk, tanımadığı bir ortamda gergin hissedebildiği gibi karşısında bulunan muhatabının da bir doktor olması bazı çocuklar özelinde gerginliği daha da arttıran bir durumdur.
Kısa süreli işlemlerde bu sorun kolay giderilse de, yoğun bir tedavi gerektiren hastalarda bu durum hem hasta için hem de doktor için büyük bir sorun haline gelebiliyor.
Bir çocuk hastanın ya da engeli bulunan bir çocuk ya da genç hastanın yukarıda bahsedildiği gibi yoğun ve uzun bir tedavi gerektiren tedavilerde pediatrik diş hekimleri işleme başlamadan önce sıklıkla genel anestezi ya da sedasyon uygulamaktadırlar.
Pediatrik Diş Hekimi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yetişkin veya çocuk olsun doğru diş hekimini bulma konusunda hastaların zorlu bir süreç yaşadığı göz ardı edilemez bir durumdur.
Bu durum çocukların özeline indirgendiğinde özellikle de özel ihtiyacı olan ve engeli bulunan çocuk ve gençlerde doğru hekimi bulmak ise ekstra zordur ve ekstra özen istemektedir.
Doğru pediatrik diş hekimini bulmanız gerektiğinde ise ilk olarak çocuğunuzun pediatri uzmanına başvurmanız ve gerekli tavsiyeleri almanız daha doğru olur. İnternet üzerinden yapacağınız araştırmalar ile de belli bir fikir elde etmiş olursunuz.
Pediatrik diş hekiminizi tercih ederken pediatrik diş hekimliği eğitimi almış olmasına dikkat etmelisiniz.
Birkaç hekim arasından çocuğunuzla en doğru iletişimi yakalayan hekiminiz ile gerekli tedavilere, gerekli kontrollere başlayabilir ve çocuğunuzun ömür boyu sağlıklı dişlere, gülüşlere ve sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Olumlu geçen dişçi ziyaretleri konusunda da sizlere garanti verebilir.
Fiyat konusu diğer tüm sağlık alanlarında olduğu gibi ancak tedavilerin yönüne ve yöntemine göre netlik kazanabilir.
Çocuk Diş Hekimliği için Hangi Doktora Gidilir?
Çocuk diş hekimliği için yetişkinler için de olduğu gibi diş hekimine gidilir. Çocuk diş hekimliği işlemleri çocukların diş sağlığını korumak ve dişlerini düzgün bir şekilde geliştirmek için yapılan bir tıbbi alandır. Bu işlemler, çocukların dişlerini fırçalamalarını öğretmekten, dişlerini taramak ve diş çürüklerini tedavi etmek gibi farklı işlemleri kapsar.
Çocuk diş hekimleri ayrıca çocukların ağız sağlığını kontrol etmek ve gerektiğinde onlara ağız sağlığı hakkında bilgi vermekle de görevlidirler. Bu işlemler genellikle bir diş hekimi veya deneyimli bir diş sağlığı teknisyeni tarafından gerçekleştirilir.
Çocuk Diş Hekimliği İşlemi Sonrası Tavsiyeler
Çocuk diş hekimliği işlemlerinden sonra aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi önerilir:
- İşlemden sonra ağrı kesici ilaç kullanılmasına dikkat edin. Doktorun önerdiği dozda ve sürede kullanılması önemlidir.
- İşlemden sonra yapılan yaraların temiz tutulmasına dikkat edin. Temiz bir bezle yaraların sürekli olarak silinmesi ve bakımının yapılması gerekir.
- İşlemden sonra ağız hijyeni konusunda dikkatli olun. Ağız içi temizliği için fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız içi antiseptikler kullanılması önerilir.
- İşlemden sonra doktorun önerdiği diyet kurallarına uyulması gerekir. Özellikle sert yiyeceklerin tüketiminden kaçınılması gerekir.
Çocuk Diş Hekimliği İşlemleri Nelerdir?
Çocuk diş hekimliği, çocukların dişlerini sağlıklı bir şekilde korumanıza yardımcı olan bir alandır. Çocuk diş hekimliğinde, çocukların dişlerini temizleyen ve gerektiğinde dişlerinde oluşabilecek olan problemleri tedavi eden işlemler yapılır. Bu işlemler arasında aşağıdakiler sayılabilir:
- Karıncalanma
- Diş çekimi
- Dişlerin düzgün bir şekilde büyümesini sağlamak için girişimler
- Dişler arasını temizleyen işlemler
- Dişlerin beyazlatılması
- Diş eti problemlerinin tedavisi
Bunlar sadece bazı örneklerdir. Çocuk diş hekimliği alanında yapılan diğer işlemler de olabilir. Eğer bir çocuğunuzun diş sağlığıyla ilgili bir sorunu olduğunu düşünüyorsanız, lütfen bir çocuk diş hekimine danışın. Bu tip işlemlerin yapılıp yapılmayacağını ve nasıl bir tedavi planının takip edilebileceğini sadece bir profesyonel tespit edebilir.
Çocukların dişleri sağlıkları açısından son derece büyük bir öneme sahiptir. Bunun yanında çocukluk döneminde yaşanan ağız ve diş sağlığı problemleri eğer bu dönemde gerektiği gibi müdahale edilmez ise ileride daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
Çocukların dişleri, gerekli zamanda düzeltilmediğinde ya da gereken tedavi uygulanmadığında ileri dönemlerde bu kişilerin dişlerinde şekil bozuklukları, eksikler, ağrılar ya da buna benzer rahatsızlıklar oluşabilmekte, ileri dönemde daha ciddi diş ya da kemik rahatsızlıkları gibi hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle eğer çocuğunuzun ağız ve diş sağlığında bir sorun var ise bir an önce onu bir çocuk diş hekimine götürmeli, gerekli muayenelerin ardından çocuğun ihtiyaç duyduğu tedavilerin uygulanmasını sağlamalısınız.
S.S.S.
Çocuk Diş Hekimliği Ne Zaman Başlamalıdır?
Çocuk diş hekimliği, çocuğun ilk dişi çıktığı andan itibaren başlamalıdır. Genellikle bu, çocuklar 6-12 aylıkken gerçekleşir. Bu erken dönemde diş hekimi ziyareti, çocuğun diş sağlığının korunmasına yönelik önleyici tedbirlerin alınmasını sağlar ve olası diş sorunlarının erken teşhisine olanak tanır. Ayrıca, çocuklar bu sayede diş hekimi koltuğuna alışır ve ileri yaşlarda olası diş hekimi korkusunun önüne geçilmiş olur.
Çocuklarda Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?
Çocuklarda diş çürüğünün önlenmesi için alınması gereken birkaç önemli önlem bulunmaktadır. Bunlar arasında düzenli diş fırçalama, florür içeren diş macunu kullanımı, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması ve şekerli gıdaların tüketiminin sınırlandırılması yer alır. Ayrıca, düzenli diş hekimi kontrolleri, çürüklerin erken teşhisi ve tedavisi için önemlidir. Çocuklara erken yaşta ağız ve diş bakımının önemi hakkında bilgi verilmesi de çürüklerin önlenmesinde etkili bir yöntemdir.
Çocuk Diş Hekimine Gitmenin Çocuk Üzerindeki Psikolojik Etkisi Nedir?
Çocukların diş hekimi ziyaretleri, doğru bir yaklaşım ile yönetildiğinde, onların diş hekimine karşı olumlu bir tutum geliştirmelerine yardımcı olabilir. Pediatrik diş hekimleri, çocuklarla iletişim kurma konusunda özel eğitim aldıkları için, çocukların korkularını yatıştıracak teknikler bilmektedirler. Erken yaşta başlayan düzenli diş hekimi ziyaretleri, çocuklarda diş hekimi korkusunun önlenmesine katkıda bulunur ve ilerleyen yaşlarda sağlıklı diş bakımı alışkanlıklarının sürdürülmesine zemin hazırlar. Bu, çocuğun genel olarak sağlık hizmetlerine karşı olumlu bir tutum geliştirmesine de yardımcı olur.