Ağız ve Diş Sağlığınızı Bu Efsanelere Kurban Etmeyin!

Ağız ve Diş Sağlığınızı Bu Efsanelere Kurban Etmeyin!

Günümüzde artık ağız ve diş sağlığına yönelik bilinçlenme ve ilgi giderek artıyor. Bu duruma paralel olarak ağız ve diş sağlığı konusunda bireylerin sorun ve şikâyetlerini çözüme kavuşturacak teorik ve teknolojik gelişmelerde de büyük bir gelişme kaydedilmekte. Ancak özellikle iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla Ağız ve diş sağlığıyla ilgili de doğru bilgiler kadar, yanlış bilgiler de çok çabuk yayılmaktadır.

Bu yazıda sizlere ağız ve diş sağlığıyla ilgili doğru bilinen yanlışlardan ve özellikle diş sağlığıyla ilgili neler yapılması gerektiğinden bahsetmek istedik.

  • Eğer çocukların dişleri iğneyle çekilirse bir daha çıkmaz!

Bu bilgi tamamen yanlıştır. Çocuklarda süt dişleri ilk 6 aydan itibaren çıkmaya başlar ve 3 yaşına gelene kadar devam eder. Kalıcı olan dişleri 6 yaşından itibaren çıkmaya başlar ve 12-13 yaşına geldiğinde tamamlanır. Bu hususta süt dişin mi yoksa kalıcı dişin mi çekildiği önem arz eder. Buna dikkat edilmesi gerekir.

  • Dişin üzerine asprin basmak diş ağrısına son verir

Tamamen gerçek dışı bir bilgi daha… Dişin üzerine asprin basmak diş ağrısını geçirmediği gibi dişin içerideki asit maddeler diş etinin tahriş olmasına ve ağrının artmasına neden olur.

  • Dişin üzerine rakı veya kolonya basmak, diş ağrısını geçirir

Bu da tamamen gerçek dışı bir bilgidir. Aksine diş iltihap kapmışsa söz konusu bölgede sıvı birikmesine neden olduğundan iltihabın büyümesine ve ağrının artmasına neden olur.

  • Çarpık dişler yalnızca küçük yaşlardayken düzelir.

Çarpık dişlerin her yaşta düzeltilmesi mümkün. Diş teli tedavisi her yaştaki kişiye uygulanabilir. Hatta bu uygulamayı estetik görmeyen kişiler için görünmez teller kullanılmaktadır.

  • Ağız kokuları normaldir ve geçmez.

İşte size bir şehir efsanesi daha. Diş çürükleri ve dişeti rahatsızlıkları, aftlar, sindirim sistemi rahatsızlıkları, doğru kullanılmayan protezler ve bademcik iltihaplanması gibi nedenlerden ötürü oluşur. Kokuya neden olan unsurlar belirlendikten sonra ağız kokusundan kurtulmak mümkündür.

  • Hamilelikte diş kaybı olması çok normaldir

Ağız ve diş bakımına dikkat eden bir anne adayı için böyle bir durum kesinlikle söz konusu değildir.

  • Bir kere diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra her zaman yaptırmak gerekir

Konuyla uzaktan yakında alakası olmayan yanlış bilgilerden bir tanesi de budur. Diş taşı temizliğinde esas olan diş yüzeyine ait olmayan maddeler (plak, diş taşı) temizlenmesidir. Bu sebeple diş taşı temizliği yapılmış ya da yapılmamış olsun ağız ve diş bakımı yapılmadığı sürece diş taşlarının oluşumu kaçınılmaz.

  • Sert diş fırçası kullanmak dişleri bembeyaz yapar

Diş fırçalama konusunda önemli olan fırçanın sertliği değil, fırçalama tekniğidir. Diş fırçası, sentetik kıldan yapılma olmalı ve sert olmaksızın normal bir biçimde fırçalanmalıdır.

Need Help?