Çene Cerrahisi Tedavi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çene Cerrahisi Tedavi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çene cerrahisi, alt ya da üst çenenin ileride veya geri olması durumlarında, alt ve üst çenenin yerleşiminin asimetrik olması durumunda kişilerin sağlığına kavuşmasını sağlamak amacıyla yapılan işlemlerin genel adıdır.

Çene yapınızda bahsedilen rahatsızlıkların tedavisinde çene cerrahisi alanına başvurulur. Çene cerrahisi pek çok tedaviyi içerisine alır.

Tedavilerde süreç kadar tedavi sonrasında yapılacaklarda önemlidir. Çene cerrahisi tedavi sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz.

  • Doktorunuzun kullanmanızı istediği ağrı kesiciyi işlemden 1-2 saat sonra alın.

Doktorunuz işlem sırasında size uyguladığı işlemlerde ağzınızı uyuşturmaktadır. Bu uyuşukların geçmesinden sonra kişi işlemin ağrısını tekrardan hissetmeye başladığından dolayı işlemden bir süre sonra ağrı kesici almak gerekmektedir.

Bu kişinin ağrıyı daha az hissetmemizi sağlar. Ayrıca her ağrı kesicinin etkisi farklı olduğundan doktorun önerdiği ağrı kesiciyi kullanmak oldukça önemlidir.

  • Ameliyat sonrası 2 saat boyunca yiyip içilmemelidir.

Ameliyat sonrasındaki iki saat boyunca ağızdaki uyuşukluk tam olarak geçmemektedir. Bu durum o bölgeyi daha hassas ve zedelenebilir yaptığından tedavi yapılan bölgede problemler ortaya çıkabilir.

Böyle bir durumla karşılaşmamak adına bir süre yemek yememek büyük bir önem taşır. Ayrıca insanın normal yemek yeme düzenine dönmesi için biraz zaman geçmesi gerekmektedir. Tedavinin ilk başlarında sert ve kabuklu yiyeceklerden uzak durması gerekmektedir.

  • Ameliyat sonrası yerleştirilen steril tampon 30 dk. boyunca sıkıca ısırılmalıdır.

Ameliyat sonrasında kanama az da olsa devam edebilmektedir. Bu durumun daha hızlı geçmesi adına o bölgenin tampon ile bastırılması gerekir. Tampon o bölgenin daha hızlı iyileşmesinde büyük bir öneme sahiptir.

  • Doktorunuzun verdiği antibiyotiğin saatini geçirmeden alın.

Antibiyotikler tedavilerde önemli bir yer tutmaktadır. Kişinin tedavi sürecinde iltihap ve benzeri durumlarla karşılaştığında antibiyotikler daha hızlı tedavi imkânı sağlar.

Ayrıca antibiyotiğin etkileri çok güçlü olduğunda doktor önermeden kullanmamak gerekmektedir. Ayrıca her diş tedavisinde antibiyotiğe ihtiyaç duyulmamaktadır. Gerekmedikçe antibiyotik kullanmamak diğer organları korumak açısından önemlidir.

  • Diş cerrahisi işlemlerinden sonra çok sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekir.

Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içecekler dişlere zarar vermektedir. Ayrıca yapılan tedaviden kaynaklı dişlerde soğuk ve sıcağa karşı hassasiyette oluşabilir.

Ayrıca aşırı sıcak yiyecekler ağzın tahriş olmasına ve o bölgelerin iltihaplanmasına neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek adına kişilerin belli bir süre bu tarz yiyecek ve içeceklerden uzak durması büyük önem taşımaktadır.

  • 1-2 gün boyunca tükürüğünüzü dışarı atmaktan kaçının.

Ağzın salgıladığı tükürükler tedavinin süresini kısaltmakta büyük bir fayda sağlamaktadır. Bu yüzden kişilerin iyileşme sürecinde tükürüklerini dışarı atmaması önemlidir.

Tedavinin daha kısa süre içerisinde tamamlanmasına katkı sağlar. İnsan vücudu kendini iyileştiren bir yapıda bulunur.

  • Cerrahi işlem bölgesinde 2-3 gün sonra beyaz bir görüntü ile karşılaşırsanız bu durumun normal olduğunun farkına varmalısınız.

Beyaz görüntünün asıl kaynağı iltihap olmadığından kişinin böyle bir durumla karşılaştığında paniklememesi büyük önem taşımaktadır. Bu süreç sabır gerektirdiğinden sakin kalmak oldukça önemlidir.

  • Çene cerrahisi işlemlerinden sonra 2-3 gün sigara ve alkol kullanılmamalıdır.

Sigara ve alkol dişlere en çok zarar veren içeceklerin başında gelmektedir. Aynı zamanda dişlerdeki rahatsızlıkların iyileşme süresini uzatmaktadır. Bu yüzden kişiler tedavi olduktan sonra belli bir süre sigara ve alkolden uzak durmalıdır.

Sigaranın verdiği zarar sadece dişlerle kalmamakta kişinin ağız yapısını da bozmaktadır. Ayrıca ağız içinde yaralara ve iltihaplanmalara da sebep olabilmektedir. Verdiği zarar sadece dişleri ile kalmayıp tüm vücudu etkilemektedir.

  • Ağrı kesicinizi ile ağrınız geçmezse doktorunuza bilgi verin.

Bazı durumlarda kişi tedaviye karşı olumsuz tepkiler verebilmektedir. Aynı zamanda tedavi sonrası acı dayanılmaz bir hal alır.

Böyle bir durumda doktorunuzun size verdiği ağrı kesiciler etki etmezse doktorunuza bilgi vermeniz süreci daha kolay geçirmenize katkı sağlar.

  • Diş fırçalama ve gargaraya ameliyattan 1 gün sonra uygulanmaya başlamalıdır.

Tedavinin yapıldığı ilk gün o bölgede hassaslaşma meydana gelebilmektedir. Bu yüzden mümkün olduğunca o gün o bölgenin kullanılmaması önemlidir. Ayrıca diş temizliğini ihmal etmekte o bölgede iltihaplanmaya yol açabilir.

Bu durumla karşılaşmamak adına ikinci günden itibaren diş temizliğine başlanmalıdır. Tedaviden hemen sonra diş temizliği hasta için zor olsa da fırçalama ve diş ipi kullanımına dikkat etmek oldukça önemlidir.

Yemek yenildikten sonra dişleri fırçalamayı unutmamak gerekir. Dişlerin düzenli fırçalanmaması sonucu dişlerde kalan artıklar ağızda diş problemlerine neden olduğundan dolayı tedavilerin başa sarmaması için dikkatli olmak gerekmektedir.

  • Beklenmeyen bir durumla karşılaşmanız halinde mutlaka doktorunuza haber verin.

İnsanların yapıları birbirinden farklıdır. Bu yüzden bazı durumlarda ne ile karşılaşılacağı önceden tahmin edilemeyebilir. Beklenmedik bir yan etkiyle karşılaşılınca doktora bildirilmesi süreç açısından oldukça önemlidir. Doktorunuz size karşılaştığınız problemin hangi sebepten kaynaklandığını size daha net söyleyebilir.

Need Help?