Diş Beyazlatma Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş Beyazlatma Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş beyazlatma işlemi estetik açıdan dişlerde bulunan mine ve dentin adındaki tabakaların zaman içerisinde sararma, çeşitli lekelenme ve renk değişimlerinin beyazlatılması işlemine denir.

Diş beyazlatma işlemi ile diş rengi 2-5 ton arasında açılabilmektedir. Bu işlemin ölçütü kişiden kişiye diş yapısı farklılıklarına göre değişebilmektedir. Bu işlem 15-20 dakika içerisinde uygulanabilmektedir.

Ancak bu işlemin devamlılığının sağlanabilmesi için işlem sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu dikkat gerektiren hususları sıralayacak olursak:

  • İşlem sonrası kişide hassasiyet meydana gelebilir.

Uygulanan beyazlatma işlemi sonrasında kişinin diş ve diş etlerinde sızı, hassasiyet görülebilmektedir.

Hassasiyet genelde dişlere uygulanan kimyasal içerikli beyazlatma ajanından kaynaklanmaktadır. Bu hassasiyetin geçmesi 1-3 gün sürebilmektedir. Ağrı şiddetine göre diş hekiminizin önereceği ağrı kesiciyi kullanmanız sizlere fayda sağlayacaktır.

  • Aşırı sıcak soğuk olan yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet görülebilir.

Aşırı sıcak veya aşırı soğuk olan besinlerin ve içeceklerin tüketiminden kaçınmak sıcak soğuk hassasiyeti geçene kadar ağrı olmaması hususunda size yardımcı olacaktır.

Aşırı sıcak soğuk besinlerin tüketimi diş beyazlatma işlemini doğrudan etkilememekle birlikte dolaylı yoldan diş minesinde oluşan beyazlatma işleminin hassasiyetiyle kişiye acı vermemesi açısından önem arz etmektedir.

  • Renk verici ya da koyu renkli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak önemlidir.

Sigara, pro, çay, kahve, asitli yiyecek ve içecekler, vişne, çilek, havuç, domates, kiraz, kırmızı şarap, çikolata, karamel, salça gibi renk veren veya koyu renge sahip besinlerin ve içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

Bu içeceklerden tüketilmek istenirse bu 3-4 günlük süreçte bir pipet yardımı ile dişlere temas ettirmeden tüketim iyi olacaktır.

Sigara tüketim düzeyini en minimum da ve bir ağızlık yoluyla tüketmek yine bu süreçte faydalı olacaktır. İşlem sonrasını takip eden 3-4 günlük süre zarfında bu gibi besinler tüketilmemelidir.

  • Diş macunu seçimine dikkat etmek gerekir.

Beyazlatma işlemi sonrası kullanılan diş macununun uygulanan işlemin etkisini uzatması açısından beyazlatıcı etkili florür içeren diş macunu olması uzun süren bir beyazlık için fayda sağlayacaktır.

Aynı zamanda diş macunu veya diş tozu seçiminde içerisinde aşındırıcı özellik bulunanlardan uzak durmak gerekmektedir. Aşındırıcı özellikte olan bu tarz ürünler zamanla dişlerde hem renklenmeye yol açabilmekte hem de dişlerde hassasiyete neden olabilmektedir.

  • Diş hassasiyetine karşı flour uygulanması faydalı olacaktır.

Diş beyazlatma işlemi nedeniyle aşırı hassas duruma gelen dişler için diş hekimi aracılığıyla klinik ortamında flour uygulaması yapılmalıdır. Bu işlem ne kadar gerekirse 2 veya 3 haftada bir uygulanmalıdır.

  • Diş bakımına önem vermek ve özen göstermek gerekmektedir.

Dişler beyazlatma işleminden sonra günde en az 2 defa fırçalanmalıdır. Düzenli diş ipi kullanımı ve gargara uygulanmasını da aksatmamak gerekir.

Düzenli olarak 6 aylık rutin kontrollerini yaptıran, çay, kahve tüketiminde aşırıya kaçmayan ve sigara kullanmayan bireylerde diş beyazlatma etkisi uzun süre kendisini korumaktadır.

Kozmetik bakım açısından daha beyaz dişlere sahip olunması için uygulanan bir işlemdir. Bu nedenle profesyonel bir bakım yaptırmak için diş beyazlatma işleminin diş hekiminiz tarafından uygulanması ve rutin kontrollerinizin aksatılmaması önem taşımaktadır.

  • Diş beyazlatma işlemi sonrasında ekstra işlem uygulanmamalıdır.

Diş beyazlatma işleminden sonra ilk 6 aylık süreç içerisinde dişlere herhangi bir kimyasal işlem uygulanmamalıdır. Diş hekiminin önerdiği diş macunları haricinde diş pastası veya diş beyazlatıcı ışık gibi maddeleri kullanmamaya özen göstermek gereklidir.

Bu tarz dışarıdan kendi müdahaleniz olan işlemler ne yazık ki dişlere zarar vermekten öteye gitmeyecektir. Diş hekiminizin öneri ve talimatları doğrultusunda tedavinizi sürdürmeniz sizin için faydalı yol olacaktır.

  • İşlem sonrasında diş beyazlığı için başka maddelerin kullanılmamasına özen gösterilmelidir.

Diş beyazlatma işlemi sonrasında karbonat, limon gibi doğal yapılmaya çalışılan karışımların kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Bu tarz karışımlar dişin sararmasını önleyen diş tabakasını saran diş minesinin zaman içinde aşınmasına ve dişin kendi tabakasında zaman içerisinde sararma ve lekelenme oluşmasına yol açmaktadır. Bunun sonucunda diş beyazlatma işlemi dişin kendi tabakasına uygulandığında diş minesine etki gösterdiği şekilde etki etmeyebilir.

  • Diş beyazlatma işlemi dişleri tartar ve diş yüzeyinde oluşabilecek lekelenmelerden korumaz.

Diş beyazlatma işlemi diş minesi veya dentinden gelen dişin iç yüzeyinden kaynaklanan sararma, koyuluk, lekelenmeler dişin yüzey kısmında meydana gelen lekelenme ve kahverengi renklenmeler birbirinden farklı şeylerdir.

Beyazlatma işlemi sonrasında bu tartar temizlikleri için ayrıca diş hekiminize rutin kontrollerde bulunmanız gerekmektedir. Bu tarz işlemler kimyasal olduğundan dolayı diş hassasiyetinizin belirlenmesi ve ona göre bir tedavi uygulanması açısından diş hekiminizle görüşmeniz ayrıca önem arz etmektedir.

Bu hususlara dikkat edildiği takdirde dişlerdeki beyaz görünümün uzun süreli olması ve sararma, renklenme, lekelenme gibi rahatsız edici durumların ortadan kalkması kaçınılmaz olacaktır. Bu kurallara dikkat etmeyen hastalar için tekrar beyazlatma işlemi uygulanabilmektedir.

Need Help?