Diş dolgusu; dişte oluşan çürük, kırılma veya aşınmalar nedeniyle madde kaybının çözülmesi için yapılan dolgu yöntemidir. Dişteki madde kaybı estetik ve fonksiyon kayıplarına neden olur.
Aynı zamanda yapısı bozulmuş diş, hastanın diş eti sağlığını ve komşu dişlerin işlevlerini de olumsuz etkilemektedir.
Dişe uygulanan dolgu sonrasında hafif bir ağrı yaşamanız normaldir ancak bu ağrı çok uzun sürmeyecektir. Yaklaşık olarak 1-2 gün içinde ağrınız hafifleyecektir. Ön dişlere dolgu yaptıranlar ise bu hafif ağrıları daha uzun süre hissetmektedir.
Günümüzde diş dolgularında sıklıkla beyaz ya da lazer dolgu olarak adlandırılan kompozit maddeler kullanılır. Bu işlem tek seansta oluşturulur ve diş renginde uygulanabilen maddeler, tercih edebileceğiniz uygun fiyatlı diş dolgusudur.
Porselen kullanılarak yapılan dolgular diş hekimliğinde uygulanan en pahalı diş dolgusudur. Genel olarak arka dişlerde dayanıklılıkları ve dişle uyumlulukları nedeniyle tercih edilir.
İzmir diş dolguları genel olarak yüzey sayısına bağlı ücretlendirilir. Diş hekimleri birliğinin 2023 yılında yayınlanan rehber tarifesine göre özel klinik ve diş hastanelerinde normal bir çürük diş tedavisi için diş dolgusu fiyatları aşağıdaki hizmet grupları için meslek kuruluşu tarafından belirlenir ve bu rakamlar asgari fiyat tablosunu teşkil eder.
- Amalgam dolgu
- Kompozit dolgu
- Kole dolgusu
- Süt dişi dolgusu
- Vidalı dolgu
- Altın dolgu (kıymetli metal bedeli hariç fiyatı)
- Amalgam dolgu sökme
- Dolgu tamiri
- Kuafaj ( dolgu hariç)
- Amputasyon uygulaması
- Estetik diş dolgusu (tek yüzlü)
- Seramik inley dolgu (tek yüzlü)
- Kompozit inley dolgu (tek yüzlü)
- Porselen dolgu
Dişteki madde kaybı olması gerekenden fazla ve dolgunun çiğneme esnasında oluşan basıncı karşılama şansı düşük ise diş hekimi tarafından yapılacak olan dolgu işleminden sonra zirkonyum kaplama ya da yaprak porselen diş yapılmasını hastaya tavsiye edebilir.
Ayrık dişler arasındaki boşluklar kapatılırken genellikle iki komşu dişlere de dolgu yapılması gerekmektedir. Seyrek görünümlü ayrık dişler için dolgu uygulamaları noktasında da yine meslek kuruluşu fiyatları belirler.
- Ayrık ön diş arası dolgu (tek yüzlü kompozit)
- Ayrık ön diş arası dolgu (iki yüzlü kompozit)
- Ön dişler arası ayrık dolgu (kompozit)
Doktor muayenesi sonucunda dişinizde bulunan çürüğün yeri ve büyüklüğünü tespit edilir ve hastaya birkaç farklı tedavi yöntemi sunulmaktadır. Tedavi ücretinin belirlenmesinde bazı faktörler göz önünde bulundurulur.
Bunlardan ilki işlem yapılan dişin yüzey sayısıdır. Hastanın ağız içinde bulunan tek yüzlü küçük bir diş dolgusu ile çok yüzlü büyük bir diş dolgusunun ücreti aynı olmamaktadır. Bir diğer etkileyen önemli konu ise hastaya yapılacak olan tedavinin kaç aşamalı olacağıdır.
Çok derin olan çürüklerde diş hekimleri dişi canlı tutmak ve kanal tedavisinden korumak için iki aşamalı bir tedavi seçeneği sunabilmektedir. Bu seçenekleri hastanın seçmesine bağlı olarak fiyat değişikliği olmaktadır.
Devlet hastanelerinde ve sağlık bakanlığı bünyesinde bulunan bölümlerde sosyal güvencesi olan hastalara diş dolgusu işlemi ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır.
Ancak özel sektörde, her sektörde olduğu gibi diş hekimliği dolgu sektöründe de çok fazla malzeme çeşitliliği ve bu malzemelerin kalite farkı bulunmaktadır. Kullanılan malzemelere bağlı olarak fiyat aralığı çok fazla olabilmektedir.
Diş Dolgusu Çeşitleri
Tedavi Detayları | |
Operasyon: | Estetik Dolgular |
Prosedür: | Kompozit dolgu halojen ışıkla sertleştirilir ve dişe kimyasal olarak bağlanır. |
Tedavi süresi: | 30 dakika |
Anestezi: | Lokal |
Ağrı: | Hafif |
Uygun Kişiler: | Enfeksiyonu olmayan kişilere |
Dikkat Edilmesi Gerekenler: | Sert besinlerden uzak durulmalı |
- Amalgam Dolgu
Amalgam diş dolgusu, dişlerin boşluklarını doldurmak için kullanılan bir tür diş dolgusudur. Bu tür diş dolgusu, kurşun, gümüş, tüfek demiri ve bakır gibi malzemelerin birleştirilmesinden oluşur. Amalgam diş dolgusu, dişleri güçlendirir ve onları korur. Bunun yanı sıra, amalgam diş dolgusu uygulaması çok hızlıdır ve dişleri hemen güçlendirir. Ancak, amalgam diş dolgusu estetik açıdan çok iyi görünmeyebilir ve dişlerin beyaz görünümünü bozar. Bu nedenle, amalgam diş dolgusu genellikle ön dişlerde kullanılmaz.
- Kompozit Dolgu
Kompozit diş dolgusu, dişlerinizdeki çürükleri tamir etmek için kullanılan bir tür diş dolgusudur. Bu dolgu, dişlerinizdeki çatlakları veya çürükleri tamir etmek için kullanılan bir karışım veya malzemedir. Kompozit diş dolgusu, dişinizdeki boşluğa dökülür ve kurutulur. Bu işlemden sonra, diş hekimi dolguyu şekillendirir ve polimerize eder, yani ısı veya ışık kullanarak kalıcı hale getirir. Kompozit diş dolgusu, dişin görünümünü geri yüklemeye yardımcı olur ve aynı zamanda dişinizi korur.
- Süt Dişi Dolgu
Süt dişi dolgusu, çocukların süt dişlerinin onarımı için kullanılan bir diş hekimliği tedavisidir. Süt dişleri, çocukların ilk dişleridir ve genelde 6-7 yaşına kadar çıkarlar. Süt dişleri çok hassas olduğundan, çocukların ağız sağlığı için önemlidir. Eğer süt dişleri zarar görür veya çekilirse, çocuğun diş etleri ve diğer dişleri de zarar görebilir. Dolayısıyla, süt dişleri zarar görürse veya çekilirse, bir diş hekimine gidip dolgu yaptırmak çocuğun ağız sağlığını koruma açısından önemlidir.
- Vidalı Dolgu
Vidalı diş dolgusu, dişteki bir çürük veya hasarın onarılması için kullanılan bir diş dolgusu türüdür. Vidalı diş dolgusu, dişe bir vidalı kron veya kapak uygulanarak yapılır ve dişin ön ve arka kısmını kapatır. Bu tür bir diş dolgusu, dişin güçlendirilmesine yardımcı olur ve dişin daha uzun süre dayanıklı olmasını sağlar. Vidalı diş dolgusu, dişin yapısına göre değişiklik gösterebilir ve metal, porselen veya zirkonyum gibi farklı malzemelerden yapılabilir.
- Altın Dolgu
Altın diş dolgusu, dişlerin içine yapılan bir diş tedavisi yöntemidir. Bu dolgu, kırık, çürük veya yıpranmış dişleri onarmak için kullanılır. Altın diş dolguları, diğer metal dolgularından daha pahalıdır ancak daha uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Altın diş dolguları, ağız içinde konumları nedeniyle diğer dolgulara göre daha az görünür ve daha konforludur.
Diş Dolgu Ücreti Kredi Kartı İle Ödenebilir mi?
İzmir diş dolgu kredi kartı ile ödenip ödenemeyeceği konusunda kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Bu hangi ödeme seçenekleri ile ödenebileceğini yapan ilgili kişi ya da kurum belirleyecektir. Ancak günümüzde pek çok kurum ve işletme gibi genelde diş hekimleri ve hastaneler de ödeme seçeneği olarak hastalarına kredi kartı ile ödeme seçeneğini sunmaktadırlar.
Özel Hastanelerde Diş Dolgu Sigorta Karşılıyor Mu?
Özel hastanelerde diş dolgusu sigortanın karşılayıp karşılamayacağı bir takım faktörlere bağlı olarak değişim gösterebilir. Eğer bu işlem hastanın sigortası kapsamında ise sigorta kurumu ücreti ödeyecektir. Ancak hastanın bu işlemi sigorta kurumu ile anlaşmalı olan bir hastane ya da klinik içerisinde yaptırması gerekir.
Özel Hastanelerde Diş Dolgu Ne Kadar?
İzmir diş dolgu işlemi için belirlenecek olan fiyat için genel geçer, yani kesin bir rakamdan bahsetmek pek de mümkün değildir. İzmir diş dolgu işlemleri kişiye özel işlemlerdir ve bu işlemlerin uygulanış biçimleri, zorlukları ve buna benzer detayları hastadan hastaya bir hayli değişim gösterebilir. Bu alanda kesin bir fiyat bilgisi öğrenmek için hastaların öncelikle, diş dolgu işlemi öncesi belli kontrol ve muayenelerden geçmeleri gerekir. Bu kontrol ve muayeneler uzman bir doktor ya da tecrübeli bir teknisyen tarafından yürütülür.
Hastaya yapılan kontrol ve muayeneler sonucu hastaya yapılacak olan işlemin detayları ortaya çıkar. Bazı hastalar işlem öncesi yapılan tetkik ve muayenelerde diş dolgu işlemi için uygun bir yapıya sahip olmadıklarını da öğrenebilirler. Bu nedenle hemen her tıbbi işlemde, olduğu gibi bu işlemde de işlem öncesi detaylı bir muayene olmak şarttır.
Hasta bu muayene sırasında muayeneyi yapan kişiye spesifik problemlerinden ve şikayetlerinden bahseder. Ardından, bu şikayetler üzerine hasta üzerinde detaylı bir muayene gerçekleştirilir.
Muayene sonrası hastadan alınan sonuçlar, tedavi planlamasının yapılabilmesi için en gerekli bilgilerdir. Bu sonuçlar alındıktan sonra hasta, hekim ile birlikte bir tedavi planlaması yapar. Bu planlama sonucu tedavi için hastadan alınacak olan ücret ortaya çıkacaktır. Tüm bunların yanında, işlemi yapacak olan klinik, hastane ya da hekim de fiyat üzerinde epey belirleyici bir faktör olabilir.
Diş Dolgu Devlet Hastanesinde Yapılır Mı?
İzmir diş dolgu devlet hastanelerinin yapıp yapmadığı konusunda kesin geçerli olan bir ifade kullanmak mümkün değildir. Bunun sebebi ise bu durumun hastaneden hastaneye değişebilmesidir. Bazı devlet hastaneleri diş dolgu uygulayabilirken bazıları ise uygulayamamaktadır.
Ancak günümüzde devlet hastanelerinin büyük bir çoğunluğunun, diğer önemli diş ile birlikte nispeten basit bir işlem olan diş dolgu da uygulayabildikleri söylenebilir. Tabi bu her devlet hastanesi için kesin olarak geçerli olan bir durum değildir. Burada belirleyici olan devlet hastanesinin imkanlarıdır.