Hangi Durumlarda Diş Teli Takılır?

hangi durumlarda dis teli takilir1

Bu tedavi, dişlerdeki yanlış hizalamaları tedavi etmek için kullanılır. Metalik malzemeden yapılmış çeşitli teller, elastik bantlar ve braket adı verilen eklerden oluşurlar. Ancak bu unsurlar bakteri plağının doğru bir şekilde uzaklaştırılması zorluğunu arttırdığı ve diş ipi kullanımını zorlaştırdığı için ağız hijyenini zorlaştırır.

Şeffaf diş telleri, daha az görünür oldukları için tedavi sırasında gülüş estetiğini bozmazlar. Kür süresince ortalama 2-4 haftada bir değiştirilirler. Plaklar bilgisayarda, izlenimlere dayalı olarak dişlerin yeniden hizalanmasına izin veren progresif kapanışlar oluşturan bir program kullanılarak tasarlanır.

Aslında, dişlerin arasına ince su jetleri püskürten ve yemek artıklarının çoğunu gidermenizi sağlayan hidropulser gibi aletlerin kullanılması önerilir. Çürükten korunmayı artırmak için gargara kullanımı önerilir. Sakız, şeker, sakızlı veya çiğnemesi zor yiyeceklerden hastanın uzak durması gerekmektedir.

Diş Teli Ne Zaman Etkisini Gösterir?

Tedavinin süresi sorunun ciddiyetine bağlıdır ve birkaç aydan 2,5 yıla kadar sürebilir. Bu hastaya ve kullanılan yönteme göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle en net bilgiyi diş hekiminizden almalısınız.

Diş Teline Neden Lastik Takılır?

Dişlerin hareket etmesine yardımcı olmak için sabit braketlere ince elastik bantlar takmak gerekebilir. Bu şekilde dişlerin hizalanması hem kolaylaşacak hem de hızlanacaktır. Ortodontistiniz lastiklere ihtiyacınız olup olmadığını size söyleyecektir.

Diş Teli Neden ilk Üste Takılır?

Diş telinin önce üst dişlere takılmasının sebebi kişinin diş tellerine daha rahat alışmasıdır. Ayrıca alt dişlere tel takılması için önce üst dişlerin belirli bir hizaya girmesi gerekmektedir.

Dişler doğru pozisyona geldiğinde ne olur?

Tedavi bittiğinde dişlerin belirli bir süre yerinde kalması gerekir. Bu süreye tutuculuk, dişleri yerinde tutan apareylere ise tutucu adı verilir. Tutucular, diş etleri ve kemik stabilize olurken yakın zamanda düzleştirilmiş dişleri yerinde tutar. Tutucular, orijinal sorunun ne olduğuna bağlı olarak mobil veya sabit olabilir.

Kaç seans gereklidir?

Ortodontik işlemler tipik olarak her 4 ila 6 haftada bir periyodik ayarlamalar gerektirir. Ortodontistiniz, diş tellerinize ne sıklıkta rötuş yapılması gerektiğini size söyleyecektir.

Ortodontik tedavi nedir?

Ortodontik tedavi, dişlerin görünümünü ve fonksiyonlarını iyileştirmek amacıyla dişleri düzeltmek ve hareket ettirmek için kullanılan bir yöntemdir.

Ayrıca çiğneme basıncını tüm dişlere eşit olarak dağıtarak dişlerin, diş etlerinin ve çene eklemlerinin uzun vadede sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Neden ortodontik tedavi olmalıyım?

Birçok insanın çapraşık veya çarpık dişleri vardır. Ortodontik tedavi onları düzeltebilecek veya daha destekleyici bir konuma taşıyabilecektir. Bu sadece görünümü iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda dişlerinizin birbirine uyumunu da iyileştirecek ve temizlemelerini kolaylaştıracaktır.

Bazı hastalarda üst ön dişler çıkıntılı (çıkık) olabilir ve çirkin bir görünüme sahip olabilir. Bu çıkıntılı dişler kolayca zarar görür ancak ortodontik tedavi onları tekrar hizaya getirebilir. Diğerlerinde, çene ve çenenin buluşma şekli dişlerin çirkin görünmesine ve yanlış kapanışa neden olabilir.

Ortodontik tedavi her ikisini de düzeltebilir. Dişler yanlış birleştiğinde kasları etkileyerek çene ve eklem problemlerine neden olur ve bazen baş ağrılarına neden olabilir. Ortodontik tedavi düzgün çiğnemeye yardımcı olur ve kas gerginliğini azaltır.

Kaç yaşında ortodontik tedavi olmalıyım?

Çocuklarda ortodontik tedavi yapılması tercih edilir ancak yetişkinler de ortodontik tedavi yaptırabilir. Belli sayıda dişe sahip olmak hastanın yaşından daha önemli olan bir gerekliliktir. Çocuklarda tedaviye başlamadan önce dış çıkarımının tamamlanması beklenebilir.

Tedavi neleri içerir?

Öncelikle tam bir muayene olunmalıdır. Bu genellikle bir diş ziyaretinden, bazı röntgenlerin çekilmesinden ve dişlerin alçı modellerinin yapılmasından oluşur. Diş hekiminiz veya ortodontistiniz daha sonra ne tür bir tedavinin mümkün olduğunu size söyleyecektir. Devam etmeye karar verdiğinizde tedaviye başlayabilirsiniz.

Hangi durumlarda dişe tel takılmaz?

Diş teli tedavisi, genellikle çarpık, yamuk veya eğri dişlerin düzeltilmesinde etkili bir yöntemdir. Ancak, bazı durumlarda diş teli takılması uygun olmayabilir. Öncelikle, ağız ve diş sağlığı açısından bazı problemlerin tedavi edilmesi gerekebilir. Örneğin, çürük, apse, kanal tedavisi ihtiyacı, iltihap veya diş taşları gibi problemler öncelikli olarak çözülmelidir. Ayrıca, bazı ciddi çene bozuklukları durumunda da diş teli tedavisi tek başına yeterli olmayabilir ve cerrahi müdahale gerekebilir. Bunun yanı sıra, bazı sistemik sağlık sorunları veya ağız yapıları da diş teli tedavisinin uygulanmasını engelleyebilir. Bu nedenle, diş teli tedavisi için bir ortodonti hekimine başvurmadan önce genel bir değerlendirme yapılması ve uygunluğun belirlenmesi önemlidir.

Need Help?