İmplant tedavileri diş hekimleri tarafından en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Titanyum yapılı maddeler kullanılarak hazırlanan implant dişler uzun yıllar kullanım imkânı sunduğundan dolayı çoğunlukla geri dönülemeyecek dişlerin tedavisinde bu yöntem kullanılmaktadır.
İmplant tedavisi sonrası tedavinin başarılı olması ve hastanın konforlu tedavi süreci geçirmesi için implant sonrası dikkat edilmesi gereken kuralların hepsine özenle uymak büyük bir öneme sahiptir.
- İmplant yapılan yerin temiz tutulması gerekmektedir.
İmplant yapıldıktan 1 gün sonra implant bölgesini diş fırçanızla fırçalamaya başlayabilirsiniz. İmplant tedavisi süresinde veya implant tedavisi sonrası süreçte ağız bakımı düzenli ve sistematik bir şekilde yapılmalıdır. Ağız temizliği bu süreçte oldukça önemlidir.
Kişi ne kadar çok hijyene dikkat ederse o kadar kolay iyileşme sağlanır. Ayrıca kişinin ağız temizliğini nasıl yapması gerektiği konusunda diş hekimleri sürecin başında bilgilendirme yapar. Tedavinin en önemli basamağı diş temizliği olarak karşımıza çıkmaktadır.
- İmplant yapıldığı ilk gün hiç tükürülmemeli ve tükürük yutulmalıdır.
Tükürüğün yutulmasının sebebi implant bölgesinde oluşan kan pıhtısının o bölgede kalması ve iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olmasından kaynaklıdır.
Tükürdüğümüz zaman pıhtı o bölgeden uzaklaşacak ve iyileşme sürecinde gecikmeler meydana gelecektir. İnsan vücudundaki her olay insana katkı sağlar. Bu yüzden süreç hakkında yeterince bilgi sahibi olmak büyük önem taşır.
- Çok sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketiminden ilk üç gün uzak durulmalıdır.
Aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecekler kişinin iyileşme sürecini geciktirmektedir. Sıcak ve soğuk yiyecekler, içecekler hasarlı bölgede yara oluşumuna neden olmaktadır. Bu durum ağızda farklı problemlerin ortaya çıkmasını da beraberinde getirir.
İyileşme sürecinin uzamasına neden olabilir. Ayrıca sert yiyecekler tüketmek de implanta zarar verebilmektedir.
- İlk 6-7 saat soğuk tampon uygulanması yapılmalıdır.
İmplant uygulandığı bölgede şişlik meydana gelmesi normaldir. İlk 48 saat bölgede aşırı şişlik ve morluklar oluşabilir. Bu durumun önüne geçebilmek adına kişinin soğuk buz uygulaması yapması gerekmektedir.
Böylece bölgede aşırı şişlik oluşması önlenebilir. Ayrıca 10 gün kadar bu şişlik oluşmaya devam edebilir. Şişlik oluşması durumunda aralıklı olarak buz uygulaması yapılmalıdır.
- Doktorunuzun verdiği ilaçları belirtilen saatlerde almaya dikkat edilmelidir.
Bu süreçte ağrı ve iltihapların azaltılması amacıyla antibiyotik ve ağrı kesiciler verilebilir. Bu ilaçlar güçlü etkileri içerisinde barındırdığından dikkatli bir şekilde saati saatine alınması gerekmektedir. Ayrıca aşırı derecede ağrı kesici almaktan kaçınılmalıdır. Aşırı ilaçlar kişinin midesine ve diğer organlarına zarar verebilmektedir.
- 2-3 gün boyunca yemek yerken o bölgeyi kullanmamaya dikkat edilmesi gerekmektedir.
İyileşme sürecinde olan implantlı diş ile yemek yeme işleminden uzak durulmalıdır. İmplantın yeni takıldığı durumlarda bölgeyi zorlamak implantın tam olarak yerleşememesine neden olabilir.
Ayrıca sert cisimler implanta zarar vereceğinden belli bir süre yenilen yiyeceklere dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Dikiş atıldıktan 7-10 gün içerisinde hekiminizin uygun gördüğü tarihte dikişlerinizi aldırmaya gidiniz.
İmplant takıldıktan sonra hekiminizin sizlere verdiği gün dikişlerinizi aldırmaya gitmeniz önemlidir. Tam olarak iyileşmenin gerçekleşmesi dikişlerin alınmasından sonra gerçekleşmektedir.
Dikişler alındıktan sonra kişi belli bir süre daha dikkatli olsa da iyileşme sağlanınca günlük düzenine geri dönebilir.
- İmplant yapılan bölge ile dilinizle oynamamanız gerekmektedir.
İmplant uygulandıktan sonra o bölge hassas bir yapıya sahiptir. Bu yüzden o bölgeye bir süre yiyecek, içecek ve dilinizle temas etmemeniz gerekmektedir. O bölge implantın takılmasından sonra belli bir süre çok bir yapıda bulunur.
- Tedavi edilen bölgenin travmalardan uzak tutulması gerekmektedir.
Dişlerin sağlıklı olması oldukça önemlidir. Dişlerin tedavisi kadar tedavi sonrasında da dişlerin çarpma, kırılma gibi darbelerden uzak tutulması gerekir. Darbeler implanta zarar verebilir ve insanlarda başka diş problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
- Belli aralıklarla kontrol için diş hekimine gidilmesi gerekmektedir.
Kişilerin diş yapıları birbirinden farklılık gösterebilmektedir. Bu yüzden sürekli kontrole gitmek ortaya çıkan ve çıkabilecek problemlerin önlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Ayrıca implantın yerine tam olarak yerleşip yerleşmediğini anlamak içinden sürecin yakından takip edilmesi oldukça önemlidir.
- Kişi günlük aktivitelerinde ağır ve dişine zarar verecek egzersizlerden kaçınmalıdır.
Kişinin boks, dövüş sanatları ve benzeri sporlarla uğraşması sonucu yüze gelen darbeler kişinin implantına zarar verebilir. Belli bir süre ağır sporlardan kaçınmak gerekmektedir. Bu süreçte dikkatli olunması büyük önem taşımaktadır.
- İmplant sonrası sigara içmekten kaçının.
İmplant sonrası en önemli konu olan sigara tüketimi olmaktadır. İmplant tedavisi sonrası kesinlikle sigara içmekten uzak durmalısınız. Sigara içmek implant yapılan bölgedeki yarayı olumsuz yönde etkilediğinden dolayı implant tam olarak iyileşmeden kişinin sigara tüketiminden uzak durması gerekmektedir. Bu yüzden kişinin en azından dikişleri alınıp iltihapların iyileştiği zamana kadar sigara, alkol gibi dişe zarar veren alışkanlıklardan uzak durması gereklidir.