Diş kaplama tedavisi kırılan çatlaya işlevini yerine getiremeyen dişler için uygulanan pratik bir tedavi yöntemidir. Eksilen veya işlevini yerine getiremeyen dişin yerini dolduran bu tedavi tek dişe uygulanabildiği gibi tüm dişlere de uygulanabilmektedir.
Porselen kaplama tedavisi sonrası ağrısız ve rahat bir iyileşme süreci geçirebilmek için dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Her tedavide olduğu gibi bu tedavi sonrası içinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Bu hususlardan bahsedecek olursak:
- Kaplamalar yapıştırıldıktan sonraki sürece dikkat etmek önemlidir.
Porselen kaplamalar yapıştırıldıktan sonra ilk 2 saat kadar herhangi bir şey tüketmemek önemlidir. Özellikle ilk 24 saat adaptasyon geliştirmek açısından biraz dikkatli kullanım ihtiyacı doğurmaktadır.
Kaplama yapıldıktan sonra çok sert gıdalar yerine biraz daha yumuşak besinler tüketmeye özen göstermek uyum sağlamaya yardımcı olacaktır.
- Porselen diş kaplamalarında da orijinal dişlerdeki gibi fırçalamaya özen göstermek gerekmektedir.
Porselen kaplamalarda da zaman içinde renk değişiklikleri, lekelenmeler, diş taşları gibi sorunlar meydana gelebileceğini unutmamak gerekir. Bu nedenle dişleri günde 3 defa düzenli olarak florürlü diş macunları ile fırçalamak önemlidir.
- Tedavi sonrası ilk aşamalarda ağrılar ve sızlamalar olabilir.
Tedavinin yan etkileri olarak orijinal dişlerin sızlaması, ağrıması hissedilebilir. Diş hekiminizin sizin için önerdiği ağrı kesici ilaç ve tedavi yöntemlerini uygulamanız iyileşme sürecinizin rahat geçmesinde size yardımı olacaktır.
- Ağızda yabancı madde bulunması alışmanızı geciktirebilir.
Ağızda bulunan kaplamanın yapışkan artıkları ve porselen kaplamaların ağız içinize, dil ve dudaklarınıza çok büyük gibi gelmesi alışmanızı geciktirebilir. Ancak dert etmeyin zaman içerisinde porselen kaplamaların ağız içerisindeki varlığına alışacaksınız.
- Diş ipi kullanımı ve ağız içi gargara yapılması önem arz etmektedir.
Porselen kaplama yapılan dişler ile orijinal dişleriniz arasında herhangi bir gıda artığı kalmaması dişlerinizin çürümemesi ve diş kaybının önüne geçmek için önemlidir. Bu sebeple dişler arasını temizlemede diş ipi kullanımı oldukça önem taşır.
Gargara ile diş, diş etleri, dil başta olmak üzre ağız içini temizlemek ve ağız içi mikropları gidermek diş sağlığı açısından önem taşımaktadır.
- Yiyecek ve içecek kullanımında doktor tavsiyesine uyulmalıdır.
Porselen kaplama sonrası dişlerde lekelenme ve renk değişikliği oluşturabilecek çay, kahve ve sigara gibi maddelerin tüketimini sınırlandırmak gerekmektedir.
Aynı zamanda asitli içecekleri de sınırlı tüketmek ve tükettikten sonra ağzı bol su ile çalkalamak dişlerin aşınmaması için önemlidir. Aşırı alkol tüketimi yapılan uygulamaların bozulmasına neden olabilmektedir.
Gıda tüketimi konusunda şekerli yiyecekleri sınırlı tüketmeli ve tükettikten sonra dişleri fırçalamamız gereklidir. Şeker diş çürümelerinde kaplama yapılan diş ve orijinal diş arasında çürümeye neden olabilmektedir.
- Sert kabuklu yiyecekler ve sert cisimlerin dişlere zarar verebileceğini unutmamak gerekir.
Sert kabuklu ceviz, fındık, kestane gibi gıdaların diş ile kırılmaması gerekir. Bu uygulama diş kırıklarına ve kaplamaların düşmesine neden olabilmektedir.
Şişe, soda kapakları, kalemler, metal cisimler dişlerle ısırılmamalıdır. Bu tarz sert cisimler kaplamaların veya dişlerin kırılmasına yol açabilmektedir.
- Porselen kaplamalar ilk yapıştırıldığı zaman yapıştırıcı madde sizi rahatsız edebilir.
Kaplamaları yapıştırmak için kullanılan yapışkan madde dişleri fırçalarken dökülebilir. Bu sizi korkutmasın veya rahatsız etmesin bu normal bir durumdur. Dökülenler yapışkan kalıntılarıdır. Zamanla bu durum ortadan kalkacaktır.
- Sıcak soğuk hassasiyeti konusunda endişe etmemek gerekir.
Sıcak soğuk hassasiyeti baş gösterdiğinde endişe etmeyiniz. Porselen kaplama yapıldıktan belli bir süre sonra bu hassasiyet kaybolacaktır.
Bu durum belli bir süre için sizi rahatsız edecektir. Bunun nedeni kaplamanın yapıldığı orijinal dişte bulunan sıcak soğuk hassasiyetinden kaynaklanmaktadır.
- Çiğneme esnasında hafif yükseklikler ve çiğneme dengesizlikleri olabilmektedir.
Porselen kaplama sonrası yaşanan bu durum çok rahatsız edici bir boyutta ise diş hekiminize bildirerek düzenleme yaptırabilirsiniz.
Ancak sizde alışma sürecinden kaynaklı bir rahatsızlık hissettiriyorsa bir süre beklemeniz ve daha sonra hala rahatsızlık veriyorsa diş hekiminize danışarak çözmeniz önemlidir.
- Çiğnemeyi zorlaştıran veya aşırı yapışkan gıdaların tüketiminden kaçınmak gerekmektedir.
Tedavinin hemen sonrası porselen kaplamalarda herhangi bir sorun oluşmaması açısından çiğnemesinde güçlük çekeceğiniz ve dişlerinize yapışacak olan kaplamaların yerinden oynamasına sebep olacak yapışkan gıdaların tüketiminden kaçınmak gerekmektedir.
- Porselen kaplamalar sonrası doktor kontrolü önemlidir.
Porselen kaplama yapıldıktan sonra düzenli olarak bakım ve rutin kontrollerinin yaptırılması gerekmektedir. Kaplamaların ortalama kullanım ömrü 10 yıldır bu süre içerisinde herhangi bir problem yaşanmaması ve kaplama ömrünün daha uzun olabilmesi sizin elinizdedir.
Eğer diş hekiminizle olan rutin kontrollerinizi aksatmaz ve düzenli olarak diş, diş eti, ağız bakımınızı gerçekleştirirseniz bu mümkün olabilir. Yaş ilerledikçe diş eti yapısında değişimler ve çeşitli rahatsızlıklar veya dişlerde çürümeler meydana gelebilmektedir.
Bunların erken teşhisi ve gerekli müdahalenin yapılması kaplamaların ömrü ve sağlığı için önemlidir. Aynı şekilde düzenli diş fırçalama diş ipi kullanımı gargara yapımı da diş ve diş etlerinin, porselen kaplamaların bakımı hususunda sizlere yardımcı olacaktır.