Genel olarak mukoz membranların durumu değerlendirilir ve eğer yakın zamanda diş çekimi olmuşsa en az 10 gün beklenmesi gerekir. Ardından çekilen dişin iyileşme durumu değerlendirilir. Eğer hasta için herhangi bir problem yoksa işleme başlanır.
Son takılan protezin mutlaka 5 iş günü sonra ilk provası, arklar arasındaki oklüzyonu ve dişeti kısmının mukoz membranları ile temasının doğruluğunu değerlendirmek için 3 gün sonra ikinci provası gerekir.
Protez, reçinelerden yapılmışsa 7 iş günü sonra işlem bitirilir ve özellikle protezin durdurulması 24 saat sürer (malzemenin kimyasal bir işlemi için önerilen süre 24 saattir).
Hasta yemek yemeye başladıktan ve günlük hijyen için çıkardıktan sonra kompresyonun ayarlanması için başka seanslar gerekli olacaktır. Uyum sağlaması gereken bir yabancı cisim ve çiğneme işlevinin ve estetiğin iyi bir şekilde restorasyonu için hastanın bunu doğru şekilde kullanmayı öğrenmesi gerekir.
Protez Diş Ne Zaman Takılır?
Protez diş, bitişik doğal dişler (eğri dişler, Sabit Protez için) üzerine yapıştırılır. Çürük, devitalizasyon nedeniyle zayıflamış bir dişi kapatmak veya estetiğini iyileştirmek (diş kaplamaları) için kullanılır. Diş kronlarına alternatif olarak, doğal dişleri törpülememek için diş kaplama denilen kaplamalar kullanılabilir. Uzun süreli diş yokluğu, alt ve üst çene kemiklerinin hızlı bir şekilde emilmesine yol açar.
Yiyecekleri çiğnememek, genel sağlık üzerinde güçlü etkileri olan ve zamanla ciddi hale gelebilecek sindirim sorunlarına yol açar. Ayrıca dişsiz bireyin sosyal ilişkileri çok kötü bir hal almakta, kaçınılmaz olarak sosyal izolasyona yol açmakta ve bunun da bireyin psikolojik sağlığına yansımaları olmaktadır.
Protez Diş Ne Zaman Değişir?
Protez diş ne zaman değişir, sorusuna cevap bilimsel literatürden gelir. Klinik vakalar, implantlar üzerindeki protezlerin ortalama 10/15 yıl boyunca yüzde 95’ten fazla doğru çalıştığını doğrulamaktadır. Öte yandan daha da uzun sürebilir, bu ortalama bir parametredir. Bir diş implantının mümkün olduğu kadar uzun süre dayanmasını sağlamak için, her şeyden önce doğru kullanım ve profesyonel hijyene dikkat etmek önemlidir.
Protez Diş Nedir?
Protez veya takma diş, kaybedilen dişlerin yerini almayı amaçlayan bir tedavi yöntemidir. Böylece hasta dişini kaybetmek zorunda kalmaz ve yerine daha güçlü dişlere sahip olur. Protez, genellikle porselen ve reçineden yapılan yapay dişlerden oluşur. İki tip protez vardır:
- Sabit protezler: diş implantolojisi kullanılarak diş üzerine yerleştirilen kuronlar veya kaplamalar.
- Hareketli takma dişler: Dişleri, diş etlerini ve kemiği güçlendiren protezlerdir. Sonuçlardan kaçınmak için günlük bakım ve temizliğin yanı sıra adaptasyon ve bakım için özel müdahaleler gerektirirler.
Protezlerin yerleştirilmesi sayesinde çiğneme, yutma, doğru kelime artikülasyonu ve diş estetiğini sağlamak mümkündür. Bu nedenle uzman doktorun gerekli gördüğü takdirde, yaptırmak kişinin lehine olacaktır.
Diş Protezinin içeriği nedir?
Protezler, yapay dişleri doğru pozisyonda tutmak için bir destekle yapımını içerir. Sabit bir diş protezinin implante edilmesi, diş telinin diş etine aşılanması için ameliyat gerektirecektir. Operasyon hızlıdır ve lokal anestezi altında yapılır.
Protez için hazırlık aşaması nasıldır?
Bir diş protezinin implantasyonuna geçmeden önce, hasta bir protezin kullanımı için uygun koşulları göstermelidir. Bunu yapmak için bir diş hekimine danışmalı ve diş etlerinin sağlığını ve dişlerin durumunu kontrol etmelidir.
Ameliyat sonrası bakım nasıl olmalı?
Diş implantı ameliyatından sonra protezin reddedilmemesi ve enfeksiyon oluşmaması için hasta diş hekimi ziyaretleri ve özel hijyen ile denetlenmelidir. Ameliyattan sonra hastanın ağrısı varsa ağrı kesici alabilir.