Ciddi bir şekilde çürümekte olan veya bu sebeple enfekte olan dişi onarmak ya da kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemi olan Kanal tedavisinde, işlem esnasında sinir ve pulpa yani diş özü alınır, dişin içerisindeki kısım temizlenir ve doldurulur.
Kanal tedavisine ne kadar erken başlanırsa dişi kurtarmak için o kadar çok şansınız olur. Ağrımakta olan dişinizi ne kadar çok ihmal ederseniz hem çevresindeki dokulara enfeksiyon yaymasına neden olmuş olursunuz hem de dişi kaybedebilirsiniz.
Ağrıyan, sızlayan ve çürüdüğünü gördüğünüz dişleriniz için bekletmeden bir diş hekimiyle görüşmeniz sağlığınız için daha güvenli olacaktır.
Detaylı Bilgi Alın
Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Tedavi Detayları | |
Operasyon: | Endodonti (Kanal Tedavisi) |
Prosedür: | Dişin pulpasında bulunan damar ve sinirlerin bölgeden çıkarılmasıyla oluşan boşluğun dezenfekte edilmesi, mevcut kanal yapısının genişletilmesi ve kanallarda oluşan boşlukların özel bir dolgu malzemesi ile kapatılması ile gerçekleştirilir. |
Tedavi süresi: | 3-4 Hafta |
Anestezi: | Lokal |
Ağrı: | Hafif |
Uygun Kişiler: | Diş çürüğüne dolgu ile müdahalenin yetersiz kaldığı durumlarda, iltihaplanma varsa, diş çürüğü ilerlediyse, acılı ve ağrılıysa uygulanır |
Dikkat Edilmesi Gerekenler: | Sigara, alkol, tütün ürünlerinin tamamı ve diş sağlığına zararı olan maddelerden kesinlikle uzak durulmalıdır. |
Kanal tedavisinin nasıl yapıldığını, hangi durumlarda ve neden tercih edildiğini anlamak için diş yapılarıyla ilgili belli başlı şeyleri bilmeniz gerekmektedir. Dişler, dışarıdan içeriye doğru; mine, dentin ve pulpa olacak şekilde üç ayrı ana tabakadan oluşmaktadır.
Dişinizin merkezinde bulunan doğal boşluğa ise kök kanalı denilmektedir. Pulpa, kök kanalı içerisinde bulunan yumuşak dokudur. Bu yumuşak dediğimiz doku, dişinizi beslemekte olan kan damarları ve sinirler açısından zengin bir tabakadır.
Eski devirlerde, teknolojinin henüz gelişmediği zamanlarda dişinizde yaşanan herhangi bir enfeksiyon ya da enflamasyon pulpa dediğimiz dokuya ilerlediğinde diş için artık yapılacak bir şey kalmadığı anlamına geliyordu. Ve bu yüzden de dişi çekmek zorunda kalıyorlardı.
Günümüzde hem teknoloji de ve bu sayede de tıp alanında yaşanan gelişmeler, dişte bulanan pulpa dediğimiz tabakayı temizlenmesini ve ardından da tekrar doldurulmasını mümkün kılmaktadır.
Pulpa’nın kendisinin ve içerisindeki sinirlerin alınması, dişin temel işlevini yerine getirmesine bir engel değildir. Buna sebep olan şey ise dişlerin diş etlerinden çıkarılıp son halini almasıyla artık diş sinirlerinin kişi için hayati bir öneme sahip olmamasıdır.
Bahsettiğimiz bu sinirlerin yetişkinlerde gerçekleştirdiği tek görev sıcak ve soğuk hislerini hissettirmek gibi duyusal görevlerdir.
Bir dişte bulunan pulpa dediğimiz yumuşak doku ve içerisindeki sinir dokuları hasar gördüğünde, parçalanırlar ve oluşan bakteriler orada çoğalmaya başlarlar. Bakteriler nedeniyle apse ve yoğun bir enfeksiyon ortaya çıkabilir.
Apse dediğimiz durumu ise diş köklerinin sonunda oluşmakta olan irin ile dolu bir şişlik şeklinde tanımlayabiliriz.
Dişlerde bulunan çürükler tedavi edilmediği takdirde, ortaya çıkacak bu gibi durumlar nedeniyle daha büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Kök çevresinde yaşanabilen kemik kaybı gibi ciddi bir durumu buna örnek verebiliriz.
İzmir Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Bu tedavinin nasıl yapıldığı, ne kadar sürdüğü, ağrılı olup olmadığı da yine merak edilenler arasındadır. Bu gibi durumlar genel olarak diş rahatsızlığınızın ne derede olduğuna ve dişinizin durumunun ne kadar iyi veya ne kadar kötü olduğuna göre değişmektedir.
En doğru bilgiyi size yine gidip muayenenizi olduğunuz takdirde diş hekiminiz verecektir. Burada genel bir bilgi verecek olursak ise Kanal tedavisi genellikle dişinizde oluşan hasarın incelenmesiyle beraber tek seansta ya da iki seansta gerçekleşen bir tedavi şeklidir.
Eğer dişinizde bulunan enfeksiyonun derecesi çok yaygın bir haldeyse kanal tedavisi üç seansta da tamamlanabilir. Bu tedavi başvuracağınız klinikteki bir diş hekimi ve yahut bir endodontist tarafından yapılmakta olan bir işlemdir.
Endodontist, pulpa dediğimiz diş özünün veya diş sinirinde gerçekleşen hastalıkların nedenlerinin teşhis edilmesinde, önlenmesinde ve tedavisinde uzman olan bir diş hekimidir.
Kanal Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
Kanal tedavisi işleminde yapılacak ilk adım, röntgen çekmektir. Bu sayede kök kanallarının şekli görülecek ve çevresindeki kemiklerde herhangi bir enfeksiyon veya enfeksiyon belirtisi olup olmadığı tespit edilecektir.
Başvurduğunuz diş hekimi veya endodontist gerekli kontrolleri yaptıktan sonra dişin yanında bulunan bölgeyi uyuşturmak amaçlı lokal anestezi uygular.
Aslında sinirler ölü halde olduğu için anestezi gerekli olmayabilir fakat genellikle çoğu diş hekimi veya endodontist hastanın daha rahat olması ve sakin bir şekilde kalabilmesi için işlem uygulayacağı bölgeyi uyuşturmayı tercih eder.
Bu adımın ardından diş hekiminiz, tedavinin uygulandığı esnada alanın kuru ve tükürüklerden uzak olması için dişin etrafına su geçirmeyecek bir malzeme yerleştirmektedir.
Daha sonraki adım ise enfeksiyonlu bölgeye ulaşabilmek için dişin içine açılacak yeni bir delik işlemidir.
Dişin içerisinde bulunan bakterilerin beraberinde pulpa, çürümüş ve artık işe yaramaz hale gelmiş sinir dokuları ve bu bölge içerisinde bulunan ilgili enfeksiyon döküntüleri dişten uzaklaştırılmaktadır.
Temizleme işleminin tam olarak gerçekleştirilebilmesi için ve kanalın etkin ve doğru bir şekilde doldurulabilmesi için kanalın genişletilmesi gerekmektedir. Bu işlem için tırnakları törpülemeye yarayan aletlere benzeyen kanal aletleri kullanılır.
Bu işlem kanal eğeleme şeklinde adlandırılır. Bu işlem esnasında sinirlerin zaten alındığı için hasta hiçbir ağrı hissetmemektedir.
Hem içeride bulunan kalıntıların temizlenmesi hem de eğeleme işlemi sırasında biriken döküntülerin temizlenmesi için periyodik olarak su veya sodyum hipoklorit bileşenleri kullanılmaktadır.
Dişi temizleme işleminin iyice yapıldığından emin olunduktan sonra, diş sızdırmaz hale getirilmektedir. Bazen bazı diş hekimleri veya endodentistler, tedavi edilen dişi kalıcı bir şekilde doldurma işlemine geçmeden önce bir hafta kadar beklemeyi tercih eder.
Bunun nedeni herhangi bir enfeksiyonun varlığından şüpheleniyorsa bu enfeksiyonu gidermek için dişin içine yerleştireceği özel bir ilaçtır. Ancak bazı diş hekimleri de dişi hangi gün temizlediyse o gün kapatmayı tercih edebilmektedir.
Eğer kök kanal tedavisi işlemin yapıldığı gün tamamlanmayacaksa, diş hekimi dişte açılan bu oyuğa diğer seansa kadar tükürük, yemek gibi artıkların dolmasını önlemek için geçici bir dolgu yapmaktadır.
Diş içinin tamamen temizlendiğine emin olunduğunda oradaki boşluğun doldurulması, yeni enfeksiyonların önlenmesi ve dişe mukavemet kazandırmak gibi açılardan önemlidir. Diş içerisindeki boşluğu doldurmak için ise guta percha adında bir kauçuk bileşiği kullanılmaktadır.
İnce bir çubuğa benzeyen bu kauçuk bileşiği, vücutta herhangi bir şekilde reaksiyona yol açmayan güvenli bir maddedir.
Guta percha yerleştirilmeden önce diş kanalının gerekli kuruluğa sahip olup olmadığı kontrol edilir ve değilse bu kuruluk kağıt konlarla sağlanarak, açılan kanalların özel bir aletle uzunluğu ölçülür.
Uzunluk belirlendikten sonra guta perchalar uzunluğa göre ayarlanır ve fazlalık kısımları ısı ise kesilir.
Guta percha dediğimiz kauçuk bileşiği kök kanalındaki boşluğu dolduran ana madde olsa da, sabitlemek ve olası bir sızıntıyı engellemek için ek karışımlar kullanılması gerekir. İşlemin sonunda ise açılmış olan delik kapatılır.
Böylece kanal tedavisi tamamlanmış olur. Dişteki hasara bağlı olarak halk arasındaki adıyla dolgu olarak bilinen bir restorasyon tekniği uygulanmaktadır. Bu restorasyonun doğru uygulanması kanal tedavisinden başarılı bir sonuç alınmasını etkileyen faktörler arasındadır.
Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir?
İzmir kanal tedavisinde de normal bir dolgu tedavisi sırasında ne kadar ağrı hissediliyorsa o kadar ağrı hissedilmektedir. Dişteki enfeksiyona bağlı olarak belli başlı sızlamalar olabilir ancak bunlar normal derecede ve yaşanması sıradan olan durumlardır.
İşlemden sonra gerekli ağız ve diş bakımını yapmanız, dişlerinizi her gün düzenli fırçalamanız ve gerekli kontrollerinizi diş hekiminize yaptırmanız sağlıklı dişlerin devamlılığında etkili hareketlerdendir.
Kanal Tedavisi Uygulamasının Riskleri Nelerdir?
- İzmir kanal tedavisi uygulaması, diş enfeksiyonunu tedavi etmek ve dişi kurtararak eski haline getirilmesi için uygulanan etkili bir çözüm yöntemidir.
- Kanal tedavisi işlemi esnasında diş eti bölgesi uyuşturulur ve diş hekimi tarafından enfekte olmuş olan pulpa bölgesi çıkartılır. Enfekte olan pulpa tamamen çıkarıldıktan sonra dişin içi temizlenir ve temizlenen dişin içi doldurulur. Diş aynı şekilde görünür ancak dişteki enfeksiyon oranı ve dişteki hassasiyet kanal tedavisi sonrası geçmektedir.
- Kanal tedavisi uygulandıktan sonra diş tekrar enfekte olursa, tedavi başarısız olarak görülmektedir. Başarısız kanal tedavisinin ortaya çıkması uzun bir süreç alabilir ve enfekte olan diş tedavi edilmediği zaman diğer dişlerinize de yayılabilme ihtimali vardır.
- Kanal tedavi işleminin de bazı riskleri bulunmaktadır. Bunlardan biri; Kanal tedavisi uygulanmış bir diş belirli bir dereceye kadar oyulduğundan, diğer dişlere göre kırılmaya daha meyillidir.
- Nadir görülen durumlardan biri de dişin tekrardan çıkartılması durumudur. Bazen, tedavinin yapıldığı esnada tespit edilmemiş bir çatlak olabilir ve diş çok başarılı bir kök kanalıyla tedavi edilse bile dişin çıkarılması gerekebilir.
- Hekiminizin işlemi esnasında bazı durumlarda çene darlığı nedeniyle kök kanalının bulunması zorlaşır ve kanalın yerini belirlenmeye çalışılırken diş delinebilmektedir.
- İzmir kanal tedavisi yaptırmak için çok uzun süre beklemek genellikle diş ve kemik kaybına neden olabilmektedir. Bu nedenle karar verildiği taktirde bir diş hekimine başvurulması gerekmektedir.
Endodonti (Kanal Tedavisi) için Hangi Doktora Gidilir?
Endodonti ya da daha yaygın kullanılan ismi ile kanal tedavisi, dişlerdeki kanalların temizlenmesi, açılması ve dolması işlemidir. Kanallar, dişin içinde bulunan ve dişin canlı dokusunu oluşturan bölümdür.
Kanal tedavisine gerek duyulması, dişin içindeki canlı dokunun tahrip olması durumunda ortaya çıkar. Bu tahribat, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir, ancak en yaygın nedenler arasında dişlerin çürümesi, diş eti hastalıkları ve diş yapısındaki doğal bozukluklar yer alır.
Kanal tedavisinin uygulanması için hastanın öncesinde bir diş muayenesine alınması ve tedaviye uygun olup olmadığının tespit edilmesi gerekir.
Endodonti (Kanal Tedavisi) İşlemi Sonrası Tavsiyeler
Kanal tedavisi sonrası dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır:
- Tedavi sonrası ilk birkaç gün boyunca dişlerinizi hafifçe yıkamayı ve fırçalamayı sürdürün. Ancak dişlerinizi fırçalarken tedavi edilen dişe doğrudan basmayın ve hafif bir baskı uygulayın.
- Tedavi sonrası ağrı ve şişlik oluşması normaldir. Bu durumlar için diş hekiminiz tarafından verilen ağrı kesici ilaçları kullanın.
- Tedavi sonrası yiyecek ve içeceklerin sıcaklığına dikkat edin. Özellikle sıcak yiyecekler ve içecekler tüketmekten kaçının.
- Tedavi sonrası dişlerinizi normal şekilde fırçalamaya devam edin. Bu sayede dişlerinizin temiz kalmasını ve tedavi sonrası enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz.
- Tedavi sonrası düzenli olarak diş hekiminize kontrollere gitmeyi unutmayın. Bu sayede dişlerinizin iyileşme sürecini izleyebilir ve gerekirse ek tedaviler uygulayabilirsiniz.
Endodonti (Kanal Tedavisi) İşlemleri Nelerdir?
İzmir kanal tedavisi, dişin içindeki çürümüş veya tahrip olmuş dokuların çıkarılması ve dişin içinin temizlenmesi işlemidir. Bu işlem, dişin üst kısmının açılmasıyla başlar ve diş hekimi dişin içine inerek tahrip olmuş dokuları çıkartır. Daha sonra dişin içini temizler ve dişin iç boşluğunu açar. Bu işlemlerin hepsi birkaç seans halinde gerçekleştirilir ve diş hekiminiz size hangi seanslarda ne yapılacağını açıklayacaktır.
Tedavi sonrası, dişin iç boşluğu doldurulur ve dişin üst kısmına bir kron ya da köprü yapıştırılarak tedavi tamamlanır. Kanal tedavisi, dişlerdeki ağrıların giderilmesi ve dişin kaybının önlenmesi için gerekli olan önemli bir tedavi yöntemidir. Bunun yanında son derece pratik, etkili ve güçlü bir tedavi olarak bilinir. Tedavi hastadan hastaya değişebilmek ile birlikte, nispeten zor bir diş tedavisidir.
Tedavi sonrası hastada şişlik ve ağrılar olabilir. Bu son derece normal bir durum olmak ile birlikte iyileşme döneminde bu ağrı ve şişlikler tamamı ile etkilerini ve görünürlüklerini kaybedeceklerdir. Eğer ağrı ve şişlikler iyileşme döneminde etki ve görünümlerini tamamen kaybetmezler ise hastaların en yakın süre içinde uzman bir diş hekiminden yardım almaları gerekir.
Kanal tedavisinden sonra hastalar bir süre yediklerine ve içtiklerine dikkat etmeli, çok sert ya da çok soğuk, çok sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıdırlar. İyileşme dönemi sona erdikten sonra hastalar normal diyetlerine geri dönebilirler.
İzmir Kanal Tedavisi Fiyatları Ne Kadar?
Kanal tedavisi İzmir fiyatları, diş hekimlerinin standart fiyat listeleri üzerinden verilen fiyatlardır. Ancak kimi zaman hastanın diş minesinin kurtarılması zor bir seviyede olması durumu söz konusu olabileceğinden, fiyatlarda değişiklik söz konusu olabilir. Bu yaygın bir durum olmakla birlikte seans sayısını değiştiriyor olduğundan, fiyatlar üzerinde de etkili olur.
Diş minesinin köke doğru çok hassas aparatlar kullanılarak çürükten arındırılması işlemi olan kanal tedavisi, bu sebeple farklı şekillerde yapılır. İzmir Kanal tedavisi fiyat bilgisi alabilmek için klinik veya hekime başvurmak ve uygun tedavi süreçlerinin belirlenmesini sağlamak gerekir. Hekim yapacağı değerlendirmenin ardından sürecin ne kadar devam edeceğini ve fiyatlarını size belirtecektir. Bazı durumlarda maalesef dişleriniz kanal için uygun olmayabilir ki, hekimler diş kaybını engellemek için tüm seçenekleri değerlendirir.
S.S.S.
Sinirleri alınmış diş ağrır mı?
Kanal tedavisi ile sinirleri alınmış bir diş dış uyaranlardan etkilenmez. Bu nedenle ağrı gibi rahatsız edici durumlar yaşanmaz. Ancak kanal tedavisi sonrası sinirler alındıktan sonra, iyileşme sürecinde hastalar bir miktar ağrı ya da hassasiyet hissedebilir. Bu süreç ortalama 1 hafta sürmek ile birlikte iyileşme sürecinin ardından hastanın ağrıları tamamen sona erecektir.
Kanal tedavisinde sinir alınır mı?
Kanal tedavilerinde genelde iltihaplı doku ile birlikte hastanın bu bölgede bulunan diş sinirleri de alınır. Sinirleri alınan diş artık ağrımayacak ve dış etkenlerden etkilenmeyecektir. Ortalama 1 hafta süren bir iyileşme sürecinin ardından sinirleri alınmış olan hasta günlük hayatına ya da iş hayatına rahatlıkla geri dönebilmektedir. Sinirlerin alınması hasta için herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.
Kanal tedavisi ilk seansta ne yapılır?
Kanal tedavilerinin ilk seanslarında ne yapılacağı hastanın spesifik durumuna ve tedavinin doğasına göre değişim gösterebilir. Burada etkili olan faktör tedavinin tek bir seans ile mi yoksa birden fazla seans ile mi gerçekleştirileceği sorusu olacaktır. Tek seansta tamamlanan kanal tedavileri zaten ilk seansta sona ermektedirler. Bu tedavilerde hastanın kök kanalları uygun bir kanal maddesi ile etkili bir biçimde doldurulur. Buna karşın çoklu seans uygulanan hastalara ilk seansta geçici dolgu uygulanabilir.
Kanal tedavisi kaç seans sürer?
Kanal tedavilerinin kaç seans süreceği hastanın spesifik şikayetine ve tedavinin kapsamına göre değişim gösterebilir. Ancak bu tedaviler, yani kanal tedavileri genelde tek bir seans ile ya da iki seans ile tamamlanırlar. Eğer hastanın dişlerindeki enfeksiyon çok fazla yayılmış ise seans sayısı 3 seans ya da 4 seansa kadar yükselebildiği bilinmektedir.
Kanal tedavisi yapılan diş sonradan çürür mü ?
Uzman diş hekimleri tarafından başarılı bir biçimde uygulanan kanal tedavileri sonucu hastada tekrar çürük olması gibi bir durum söz konusu değildir. Kanal tedavilerinde hastanın diş köklerinde bulunan sinirlerin alınması çürüme durumunu imkansız kılar. Ancak başarısız ya da eksik uygulanmış kanal tedavilerinde tekrar çürükler meydana gelebilmektedir. Bu açıdan hastaya doğru tedavinin uygulanması çok önemlidir.
Kanal tedavisi ömrü ne kadar?
Uzman bir diş hekimi tarafından uygulanan bir kanal tedavisi işlemi çoğu zaman hasta için ömür boyu kalıcı etkide olacaktır. Burada hastanın da ağız ve diş bakımına özen göstermesi gerekir. Doğru ve eksiksiz bir biçimde uygulanan kanal tedavileri hastaların da ağız ve diş bakımlarına özen göstermeleri ile birleştiğinde kalıcılıklarını asla yitirmeyeceklerdir.
Kanal Tedavisi Sonrası Dişin Rengi Değişir mi?
Kanal tedavisi uygulanan dişlerde zamanla renk değişikliği gözlenebilir. Bu, tedavi sırasında sinirlerin çıkarılması ve dişin iç kısmının boşaltılmasından kaynaklanabilir. Ancak, modern diş hekimliği teknikleri kullanılarak yapılan kanal tedavileri sonrasında renk değişikliğinin önüne geçilebilir. Eğer dişinizin renginde bir değişiklik fark ederseniz, diş hekiminizle görüşerek estetik bir çözüm yolu bulabilirsiniz. Bu, genellikle bir diş beyazlatma işlemi veya dişin üzerine uygulanacak bir kaplama ile çözülebilir.
Kanal Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Kanal tedavisi sonrası, dişinizin tam olarak iyileşmesi için birkaç önlem almanız gerekmektedir. Tedavi gören diş üzerinde ilk birkaç gün baskı uygulamaktan kaçınmalı ve sert yiyeceklerden uzak durmalısınız. Ayrıca, ağız hijyeninize ekstra özen göstererek, düzenli olarak dişlerinizi fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Diş hekiminizin önerdiği ağrı kesicileri kullanabilir ve herhangi bir enfeksiyon belirtisi durumunda hemen diş hekiminize başvurmalısınız.
Kanal Tedavisi Dişin Dayanıklılığını Etkiler mi?
Kanal tedavisi uygulanan dişler, tedavi sürecinde iç kısımlarının boşaltılması sebebiyle bazı durumlarda normal dişlere göre daha kırılgan hale gelebilir. Ancak, tedavi sonrasında uygulanan doğru restoratif işlemler (örneğin, dolgu veya kaplama) ile dişin dayanıklılığı artırılabilir ve normal fonksiyonlarına geri dönebilir. Diş hekiminiz, tedavi sonrasında dişinizin uzun süre sağlıklı kalabilmesi için gerekli önlemleri alacaktır.
Kaynakça: