Zirkonyum Diş Kaplama Tedavi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zirkonyum Diş Kaplama Tedavi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zirkonyum diş kaplama tedavisi diğer kaplama tedavilerine göre tamamı doğal metalden üretilen porselen diş kaplama yönteminin bir çeşididir.

Işık geçirgenliği bulunmakla birlikte diğer kaplamalara göre daha farklı bir estetik görünüşe sahiptir. Bu özelliğinin yanı sıra sıcak soğuk hassasiyeti konusunda sorun oluşturmayışı hastaların zirkonyum diş kaplamayı tercih etmelerine olanak sağlamaktadır.

Tedavi sonrasında iyileşme sürecinin rahat ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için her uygulama sonrasında olduğu gibi bu uygulama sonrasında da dikkat etmemiz gereken bazı meseleler mevcuttur. Bu meseleleri inceleyecek olursak şöyle sıralayabiliriz:

  • Tedavi esnasında uygulanan anesteziden kaynaklı ağız bölgesinde oluşan uyuşma hissiyatıdır.

Zirkonyum diş kaplama tedavisi esnasında uygulanan lokal anestezi nedeniyle tedavi sonrası ağız bölgesinin birkaç saat boyunca uyuşuk olmasına sebep olacaktır.

Uyuşma hissi geçene kadar herhangi bir besin tüketilmemesi ağız içine veya dile zarar vermemek açısında yardımcı olacaktır. Aynı şekilde ısı kaybını da beraberinde getireceğinden sıcak içeceklerin tüketilmemesi herhangi bir zararın önüne geçmek için size faydası olacaktır.

Bunların haricinde tedavi sonrası kısa süre içerisinde çene kısmında morluklar ve iltihaplanma gözlemlenebilmektedir. Herhangi bir tedaviye gereksinim duyulmadan tüm bu kötü durumlar birkaç gün içinde ortadan kalkacaktır.

  • Kaplama bölgesinde etkili olan ağrı hissiyatıdır.

Diş kaplaması yapılan bölümde ağrı hassasiyet veya rahatsızlık bulunması normaldir. Bu ağrının şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak küçük düzeyde rahatsızlıklar baş göstermektedir.

Bu gibi rahatsızlıklar tedaviden sonraki birkaç gün içerisinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Birkaç gün sürdüğü gibi 1-2 haftada sürebilmektedir. Bu durumda kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

Bununla birlikte kaplama yapılan çevredeki diş ve diş etlerinde de hassasiyet hissi ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi rahatsızlıkların giderilmesinde diş hekiminiz sizler için uygun ağrı kesici ve anestezik jel önerilerinde bulunabilmektedir.

Hassasiyet ya da ağrı durumu çok şiddetli veya birkaç haftadan uzun sürer ise diş hekiminize başvurmanızda fayda var.

  • Kaplama sonrası yeme içme konusunda özen göstermek gerekir.

Zirkonyum diş kaplama sonrası özellikle ilk 24 saat besin tüketiminde sert kabuklu çiğnemesi zor besinler tüketilmemelidir. Bunun yerine daha yumuşak ve dişlere zarar vermeyecek besinler tercih edilmelidir.

Sakız ya da şeker gibi yapışkan ve dişlere zarar verebilecek gıdalardan uzak durmak gerekmektedir. İçecek konusunda fazla soğuk ve fazla sıcak olabilecek içecekleri tüketmemek sıcak soğuk hassasiyeti hususunda sizlere yardımcı olacaktır.

Asitli içecekler, aşırı alkol, çay, kahve, soda gibi içeceklerin tüketiminde ölçülü olmakta fayda vardır. Sigara kullanımı konusunda dikkat etmek aşırı tüketmemek gerekir.

  • Sağlıklı ağız bakımı uygulaması ömür boyu sürdürülmelidir.

Ağız bakımı konusunda diş ve diş etleri için uygun olan bakımın uygulanması önemlidir. Diş için en önemlisi diş hekimlerinin tavsiye ettiği şekilde florürlü diş macunları kullanmaktır.

Diş macunu seçiminde florür ve beyazlatıcı etki olması ancak dişleri aşındırıcı maddeler içermeyen diş macunlarının kullanımı önem arz etmektedir.

Dişlerin aşınmaması hususunda gargara seçimini de aşındırıcı içermeyenden yana kullanmak makul olanıdır. Gargaralar ağız içi ve diş eti mikroplarının temizliğinde yardımcı olmaktadır.

Aynı şekilde diş ipi kullanımı da zirkonyum kaplama yapılmış olan diş ile kendi dişimiz arasında kalmış yemek kalıntılarından doğacak çürüklerin önüne geçebilmemizde bizlere fayda sağlamaktadır.

  • Düzenli ve rutin kontroller ile kaplama ömrünü uzatabilirsiniz.

Zirkonyum kaplama sonrası bu dişlerinde bir ömrü olduğunu unutmamak gerekir. Gerek kişinin ağız yapısı gerekse yaş ilerlemesiyle meydana gelen diş ve diş eti rahatsızlıkları sonucunda bu kaplamaların ömürleri kısalabilir.

Bizde diş hekimimize düzenli olarak 6 ayda bir rutin kontrollerle zirkonyum kaplamalarımızın ömrünün uzun olmasını sağlayabiliriz. Aynı zamanda ağız ve diş bakımı da kaplamanın ömrü açısından büyük bir öneme sahiptir.

  • Kaplama sonrası ağız içinde uyum sorunları olabilir.

Zirkonyum diş kaplama sonrasında dil ve diğer dişlerin yeni yapılan kaplamaya alışmaları biraz zaman alacaktır. Bu süreçte dil sürekli kaplamaya kayacak ve ağız içinde hissettiği yabancı cismi algılamaya çalışacaktır.

Bu durum kişileri belirli bir süre alışana kadar rahatsız hissettirecektir. Ancak adaptasyon sürecinden sonra herhangi bir rahatsızlık hissi meydanda kalmayacaktır. Diğer tüm kaplamalara göre daha hafif bir yapıya sahip olduğundan zirkonyum kaplama kolay bir alışma süreci oluşturacaktır.

  • Alerjisi bulunan hastalar için sorun oluşturabilir.

Zirkonyum kaplamanın içerisinde bulunan metal sayesinde metal maddesine karşı alerjiye sahip olan kişiler için bu kaplama uygulamasının uygun olmadığını gösterir. Takıldıktan sonra bu hastalarda alerjik özellik gösterebilmektedir.

Işık geçirme özelliği sayesinde diğer kaplamalara göre daha parlak ve beyaz görünüm sağlarlar. Aynı zamanda metal olduğundan oldukça sağlam bir görünüm sağlarlar.

  • Tedavi sonrası iltihaplanma ile karşılaşmazsınız.

Kaplama tedavisi sonrasında herhangi bir iltihaplanma, kanama veya diş eti çekilmesi problemiyle karşılaşmanız pek mümkün değildir. Korozyona karşı sağlam bir madde olan zirkonyum kaplı dişler güvenli ve dayanıklıdır.

Need Help?